Historie

De in 1924 opgerichte muziekvereniging “Excelsior” te Veenwoudsterwal is begonnen als fanfare-orkest. Als een van de eerste in Nederland is in 1950 de orkestsamenstelling veranderd in de brassband-bezetting. Dit gebeurde destijds onder leiding van de dirigent Sake Paulusma, die de band van 1949 tot 1979 heeft geleid. Vanaf 1979 is Bienze Ylstra dirigent van Excelsior. Onder leiding van Bienze Ylstra worden talloze resultaten behaalt. Na Bienze Ylstra is de band enige tijd geleid door Piet Groeneveld. In 1996 neemt Jappie Kuipers de band over en is sindsdien dirigent van Excelsior.

In 1983 nam Excelsior voor het eerst deel aan de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in de 3de divisie. Zowel in 1983 als in 1984 werd de band kampioen in die divisie, waarna promotie volgde naar de 2e divisie. In deze divisie won Excelsior in 1985, 1987, 1991 en 1992, waarna tenslotte in december 1993 de band kampioen werd in de 1e divisie. In 1994 werd deelgenomen in de hoogste divisie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen.

Ook internationaal laat Excelsior z’n gezicht zien. In de zomer van 1992 behaalde Excelsior de hoogste plaats op het Internationale Muziekfestival “Flicorno d’Oro” te Riva del Garda in Italië. In 1994 reist Excelsior af voor een concert-tournee door Zwitserland.

In 1996 kwam brassband Excelsior Veenwoudsterwal onder leiding te staan van Jappie Kuipers uit Stroobos. Hij nam de dirigeerstok over van Piet Groeneveld. In 1998 werd met Jappie Kuipers een prachtig succes behaald tijdens de Rasteder Musiktage in Duitsland. De band behaalde zeer veel punten wat de leden veel vertrouwen en -nog belangrijker- veel muziekplezier opleverde. In oktober 1999 vierde Excelsior haar 75-jarig jubileum met een reünie en een jubileum concert. Direct hierop volgde in december het Nederlandse Brassband Kampioenschap. Alweer een reden om er “plat” voor te gaan. De band werd tweede in haar divisie met 90 punten en liet daarbij menig concurrent achter zich.

Simmer 2000! Deze kreet kent iedereen. Voor veel muziekverenigingen betekende dit meedoen aan diverse activiteiten. Een wel zeer groots opgezet evenement was de “Slachte marathon”. Ook Excelsior was van de partij en mocht de marathonlopers bij de finish in Raerd opwachten met meezingers en andere goed in het gehoor liggende liederen. Het enthousiasme van de muzikanten en de marathonlopers kwam de sfeer zeer ten goede. Het ging er hier dan ook niet om punten en prijzen te behalen, maar om met elkaar plezier te maken zonder op het scherpst van de snede te hoeven musiceren.

In maart 2001 deed Excelsior mee aan het bondsconcours in Drachten. Excelsior nam de koraalprijs mee naar huis en dit werd natuurlijk uitbundig gevierd.

Het muziekjaar 2001-2002 werd gestart met een bijna complete bezetting. De band is enthousiaster dan ooit, wat resulteert in veel muziekplezier en onderlinge verbondenheid tussen leden en dirigent!!

Excelsior neemt deel in de 3e divisie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. In april 2014 heeft Excelsior, olv John Blanken de Gouden Spiker behaald in de 3e divisie op het Gouden Spiker Festival.

In het muziekjaar 2016-2017 is de brassband opgeheven. De band had een te kleine bezetting om een nieuw seizoen te starten. Inmiddels hebben enkele muzikanten van Excelsior een ensemble gevormd onder de naam ‘ Chr. Muziekvereniging Excelsior – Feanwaldsterwal’.

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *